Siirry sisältöön

Tulevaisuuden menestyjät ovat vastuullisia: asiaa läpinäkyvyydestä ja yhteistyöstä

7.12.2018

Vastuullisuus on merkinnyt yrityksille eri aikoina erilaisia asioita: vastuuta ympäristöä kohtaan, vastuuta henkilöstöä kohtaan, vastuuta yhteiskuntaa kohtaan. Tällä hetkellä vastuullisuus on monimuotoisempaa kuin koskaan aiemmin ja se on siirtynyt pinnalta yritysten ytimeen. Enää ei tehdä eroa vastuullisuuden ja liiketoiminnan välille - tilalle on tullut uusi normaali: vastuullinen liiketoiminta.

Mistä asioista vastuullisuuden ympärillä keskustellaan tällä hetkellä? Olemme koonneet teille katsauksen seitsemästä vahvasti pinnalla olevasta vastuullisuuden teemasta:

  1. Läpinäkyvyyden vaatimus
  2. Yhteistyön voima
  3. Yritysten aktiivinen rooli
  4. Materiaalit ja muotoilu
  5. Aktiiviset kuluttajat
  6. Data
  7. Naiset ja vähemmistöt

Tässä blogikirjoituksessa käsitellään ensimmäisiä kahta teemaa: läpinäkyvyyden vaatimusta sekä yhteistyön voimaa. Jatko-osat seuraavat perästä. Mikäli kuitenkin haluat lukea kaikista teemoista heti, lataa sivuiltamme koko vastuullisuuskatsaus.

Läpinäkyvyyden vaatimus

Siirtymästä “totuuden jälkeiseen aikaan” puhutaan paljon. Kuluttajat eivät hahmota, mihin voivat oikeasti luottaa. Kun yritykset puhuvat yhä enemmän eri yhteyksissä vastuullisuuden pyrkimyksistä ja teoista, kuluttajilla herää epäilys: onko tämä vain viherpesua?

Jotta luottamus vastuulliseen liiketoimintaan vahvistuisi, yritysten tulisi olla mahdollisimman läpinäkyviä asiakkaisiin ja yhteiskuntaan päin – ja toki myös sisäisesti. Kun vastuullisuuteen liittyvistä asioista viestitään, niitä tulee olla valmis avaamaan perin pohjin. Myös haasteista pitää pystyä keskustelemaan. Todisteita kaivataan, ja niinpä kolmannen osapuolen todistus – sertifikaatit tai vastaavat – luovat luottamusta yrityksen tekemiseen.

Suomalaisissa yrityksissä tehdään paljon hyviä asioita vastuullisuuden saralla, mutta niistä kommunikointi jää usein heikoksi. Vastuullisuutta kannattaa tuoda esiin rohkeasti ja näkyvästi eikä luottaa siihen, että kuluttaja hakeutuu yrityksen kotisivujen vastuullisuus-alasivulle tietoa etsimään.

Viestinnässä resonoi ennen kaikkea autenttisuus, joka linkittyy vahvasti juuri läpinäkyvyyden vaatimukseen. Kuluttajien on helpompi löytää samaistumispintaa aitoon ja suoraan puheeseen. Silloin kuluttajan on myös helpompi arvioida, sopivatko yrityksen arvomaailma ja toimet hänen omiin arvoihinsa ja tavoitteisiinsa.

Autenttisuuden ja läpinäkyvyyden vaatimuksen myötä on tärkeää nähdä vastuullisuus prosessina. Kaikki ei ole heti valmista. On hyvä myös muistaa, että virheetkin voivat kaunistaa – kunhan ne osataan myöntää ja korjata.

Case: Martine Jalgaard & Provenance

Martine Jalgaard on vaatemerkki, joka hyödyntää Provenance-ohjelmaa. Se yhdistää blockchain-teknologian sekä avoimen datan ja toimii mobiilisti. Applikaation avulla kuluttaja voi skannata tuotteen mukana tulevan koodin ja saada tietoa vaatekappaleen valmistuksesta villasta aina vaatteeksi asti. Tämä tuo ennennäkemätöntä avoimuutta toimitusketjuun ja siten luottamusta kuluttajille.

Case: Lovia

Suomalaisella Lovialla on tuotteidensa yhteydessä aina koodi, jonka kuluttaja voi syöttää verkkosivuille ja saada sen myötä tietoa juuri kyseisen tuotteen valmistusmateriaaleista ja valmistajista. Lovia on lähtenyt rohkeasti myös avaamaan hinnoitteluaan: miten hinta jakautuu materiaalin, tuotannon ja kuljetuksen kesken. He kommunikoivat avoimesti myös heidän läpinäkyvän kokonaishinnan ja keskimääräisen retail-hinnan välisestä erosta.

Yhteistyön voima

Kaikkia vastuullisuuden tavoitteita ei tarvitse asettaa eikä tekoja suorittaa yksin. Vastuullisuudessa, jos jossakin, kannattaa luottaa yhteistyön voimaan ja synergiaan. Mukaan voi pyytää toisia yrityksiä, julkisia toimijoita, järjestöjä, kaupunkeja tai vaikkapa kuluttajia.

Heittäytyminen yhteistyöhön vaatii kuitenkin aitoa, avointa ja rehellistä yhdessä tekemistä sekä selkeitä tavoitteita. Jokaisen on annettava oma panoksensa. Näin tulokset ovat parhaat mahdolliset.

Case: Patagonia Action Works

Vaatebrändi Patagonia on tunnettu vastuullisista teoistaan. Yksi yrityksen käytännön teoista on Action Works -alusta, jolla kuluttajat voivat etsiä erilaisia järjestöjä, mielenilmaisuja tms. jossa he voivat toimia aktiivisesti jonkin asian edistämisessä. Alustan kautta voi myös lahjoittaa rahaa erinäisiin kohteisiin. Patagonian rooli on toimia alustan kautta yhteistyön mahdollistajana, joka yhdistää yksityisen henkilöt toisiinsa sekä erilaisiin järjestöihin.

Case: Valio, Juustoportti ja Kuusamon Juusto

Jokin aika sitten kolme suomalaista juustovalmistajaa (Valio, Juustoportti ja Kuusamon Juusto) ottivat yhdessä kantaa kotimaisen meijerituotannon puolesta. Vaikka joku yrityksistä olisi voinut viestiä asiasta yksinkin, sen vaikuttavuus moninkertaistui, kun mukana oli useampia toimijoita yhdessä rintamassa.

Jatkamme sarjan seuraavassa blogitekstissä yrityksen aktiivisesta roolista, aktiivisista kuluttajista sekä materiaaliin ja muotoiluun liittyvistä asioista. Mikäli kuitenkin haluat lukea niistä jo heti lisää, lataa sivuiltamme koko vastuullisuuskatsaus.

 Lataa vastuullisuuden trendikatsaus

Jenni Forsblom

Jenni Forsblom

jenni.forsblom@avidlyagency.com

Planner

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

  On hetkiä maailmanhistoriassa, jotka muokkaavat toimialaa tai toimialoja voima...
Image showing Teea Björklund & Minna Utriainen 3 min read by Teea Björklund & Minna Utriainen
  Uuden aikakauden alku Viime aikojen pyörremyrskyä seuratessa olen useasti miet...
Image showing Jesse Maula 2 min read by Jesse Maula
Olen äärimmäisen yksinkertainen ihminen. Ja laumasielu. Olen mielelläni samaa mi...
Image showing Sanna Rautio 6 min read by Sanna Rautio