Siirry sisältöön

Ovatko verkkosivusi saavutettavat?

24.6.2019

Joko olet tutustunut saavutettavuusdirektiiviin ja sen vaatimuksiin? Viimeistään nyt olisi aika. Saavutettavuus on asia, joka tänä päivänä tulisi huomioida kaikkien digitaalisten palveluiden kehittämisessä.

Saavutettavuudessa on kyse siitä, kuinka hyvin digitaaliset palvelut ovat esimerkiksi sokeiden, kuurojen, liikuntaesteisten, ikäihmisten ja mobiilisti selaavien käytettävissä. Kyse on siis viime kädessä digitaalisen yhteiskunnan yhdenvertaisuudesta: että yhä useampi pääsee osalliseksi tietoverkon tuomista mahdollisuuksista riippumatta osaamisesta, iästä, laitteista, henkisistä tai fyysisistä rajoitteista.

Erilaisia palveluiden käyttöön liittyviä rajoitteita on jopa 30 % väestöstä. Esimerkiksi sokeat tai näkörajoitteiset käyttävät erilaista näppäimistöä, pistekirjoitusnäyttöä ja ruudunlukijaa. Puheentunnistukseen perustuvat käyttöliittymät ovat puolestaan käytettyjä niillä ihmisillä, joilla on motorisia vaikeuksia. Jopa neliraajahalvaantuneet voivat käyttää tietokonetta erilaisten kytkinkäyttöliittymien avulla.

Saavutettavuus ei kuitenkaan ole pelkästään erilaisista rajoitteista kärsivien asia. Kaikki, joilla on pääsy internetiin hyötyvät panostuksista saavutettavuuteen. Uusia keinoja verkkosivustojen lukemiseen ja tulkitsemiseen keksitään tulevaisuudessa lisää. Siksi saavutettavan verkkosivun perusta on aina standardien mukainen HTML, CSS ja JavaScript -koodi sekä laadukas, selkeä sisältö. Sisällöllisesti direktiivi ohjaa tekstin, kuvien, video- ja audiosisältöjen luomista. Sisällöt kattavat myös verkkopalveluun tuotavat Word-, PowerPoint- ja pdf-tiedostot. Panostamalla näihin panostat samalla hakukonelöydettävyyteen.

Ketä saavutettavuusdirektiivi koskee?

Koska saavutettavuus on verkkopalveluissa oikeasti tärkeä asia, viime vuonna astui voimaan saavutettavuusdirektiivin kansallinen lainsäädäntö. Se vaatii viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi.

Tarkoituksena on turvata yhdenvertaisuuden toteutuminen esimerkiksi valtion viranomaisten, kunnallisten viranomaisten, yhdistysten, julkisoikeudellisten laitosten, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, kirkon ja muiden lakisääteisiä tehtävien hoitavien yhtiöiden verkkopalveluissa.

Saavutettavuusdirektiivin aikataulu

Jos et ole vielä reagoinut saavutettavuusdirektiiviin, se kannattaa tehdä viimeistään nyt! 23.9.2018 jälkeen julkaistujen palveluiden ja sivujen pitää nimittäin olla saavutettavia viimeistään 23.9.2019.

Tätä ennen julkaistujen sivujen siirtymäaika päättyy 23.9.2020. Mobiilisovellusten pitää olla saavutettavia 23.6.2021.

Saavutettavuusdirektiivi edellyttää, että EU:n jäsenmaat valvovat direktiivin toteutumista sekä raportoivat komissiolle julkisen hallinnon saavutettavuustoimenpiteistä. Suomessa valvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto, jolle kansalaiset voivat tehdä kanteluita, mikäli saavutettavuus verkkopalvelussa ei toteudu. Valvontavastuu siirtyy valtion lupa- ja valvontavirasto Luovalle sen aloittaessa toimintansa vuoden 2020 alussa.

Miten teen verkkosivustostani saavutettavan?

Saavutettavuusdirektiivin mukaan saavuttavien verkkopalvelujen ja mobiilisovellusten tulee täyttää yhdenmukaistettujen standardien vaatimukset. Kun saavutettavuus huomioidaan projektin alusta saakka, voidaan tehdä ratkaisuja, joista on hyötyä kaikille. Saavutettavuuden lisääminen jälkikäteen on työläämpää, mutta edelleen mahdollista. Silloin tarkastellaan sitä, miten pienin muutoksin voidaan parantaa palvelun saavutettavuutta.

Saavutettavuutta arvioitaessa tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko verkkopalvelu havaittava, hallittava, ymmärrettävä ja lujatekoinen. Saavutettavuutta ohjeistavassa ns. WCAG- eli Web Content Accessibility Guidelines -ohjeistuksessa jokaiselle osa-alueelle on laadittu periaatteet, niitä toteuttavat onnistumiskriteerit sekä ohjeet asian parantamiseksi. Kun näihin on perehtynyt, voi havaita ja korjata sivuston suurimmat saavutettavuuskuopat.


Apua saavutettavuusdirektiivin arviointiin

Me Avidlyllä olemme jo pidempään huomioineet saavutettavuuden toteuttamissamme verkkosivustoissa. Niitä on vuositasolla useita kymmeniä ja koulutamme julkisen sektorin toimijoita myös saavutettavasta sisällöntuotannosta. Koska meille on kertynyt runsaasti osaamista saavutettavuudesta, teemme jatkuvasti myös arviointeja siitä, täyttääkö nykyinen sivusto saavutettavuusdirektiivin vaatimukset niin tekniseltä toteutukselta kuin sisällöiltään.

Jos siis et ole vielä tutustunut saavutettavuusdirektiiviin, tee se nyt! Kesän kunniaksi tarjoamme saavutettavuusauditoinnin sivustollesi hintaan 1500 eur + alv. Auditointi pitää sisällään sivuston perinpohjaisen läpikäynnin ja raportin. Mielenrauhasta tämä on pieni hinta.

Tarjoushinta on voimassa ennen 31.8.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Auditoinnit suoritetaan viimeistään 13.9.2019. Hinta sisältää raportoinnin ja toimenpidesuositukset.

Olemme sinuun yhteydessä auditoinnin yksityiskohdista tilauksen tekemisen jälkeen. Halutessasi voit kysyä lisätietoja Valtteri Ahteelta, valtteri.ahde@avidlyagency.com

Marjut Pietarlehto

Marjut Pietarlehto

marjut.pietarlehto@avidlyagency.com

Senior Project Manager

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Mitä on saavutettavuus? Vaikka termi itsessään on positiivinen, koska siinä saad...
Image showing Marjut Pietarlehto 2 min read by Marjut Pietarlehto