Siirry sisältöön

Ohjelmallinen ostaminen – luovuuden uusi leikkikenttä

1.9.2017

Ohjelmallinen ostaminen

Datalla ohjattua verkkomainontaa erehdytään usein pitämään ainoastaan analyyttisten konversiokavereiden temmellyskenttänä. Analyyttinen ote onkin näissä hommissa must, mutta markkinan kypsyessä, osaamisen kasvaessa ja datatarjonnan lisääntyessä alkaa näyttää yhä enemmän siltä että tässäkin asiassa luovuuden ja datan fiksu yhdistäminen on voittava kombinaatio.

Luovaa yleisödatan penkomista

Mediataloilla ja erillisillä datatoimittajilla (kuten Ihminen360, Relevant tai Nordic Data Resources) on tarjolla monesta näkökulmasta segmentoitua, laadukasta dataa suomalaisista. Datan myötä mediasuunnittelu on muuttunut yleisösuunnitteluksi: mediavalintojen sijaan digimainostaja tekee yleisövalintoja, tavoitteena on löytää kohdennetusti juuri oikeat yleisöt. Demografisten seikkojen lisäksi ja sijaan yleisöjä voidaan rakentaa vaikkapa ostomotiivin, kulutustapojen, ostoaikeen, kiinnostuksen kohteen tai sijainnin mukaan.

Koska sama data on kaikkien saatavilla, on seuraava luonnollinen kehityssuunta kilpailuedun hakeminen datan jalostamisella. Mainostajan oma data (vaikkapa verkkosivun käyttödata tai oma asiakaskanta) yhdistettynä datatoimittajien/medioiden datalähteisiin on nyt IN - datojen fiksu yhdistäminen, rikastaminen ja erilaisten datakombinaatioiden testaaminen.

Ennustan, että seuraavan aallon parhaat suunnittelijat ovat niitä, joilla luovuus riittää aina uusien datakombinaatioiden keksimiseen ja datalähteiden etsimiseen.

Taktinen viestikin voi olla luova?

Parhaiten toimiakseen kohdennettu mainonta vaatii vastinparikseen kohdennetun luovan viestin. Yleisöymmärryksen ja luovan viestin yhteispeli on entistäkin kriittisempää: parhaiten toimivat yleisöt ja parhaiten toimivat viestit toimivat jatkuvana syötteenä luovalle suunnittelulle. Luovien konseptien on oltava joustavia moneen suuntaan siten, että ne toimivat paitsi eri kanaviin myös eri yleisöille.

Etenkin taktiset viestit räätälöityvät usein jo automatiikan voimalla: hinta, mainosten otsikot ja kuvat vaihtuvat lennossa ja tekoäly antaa eniten näkyvyyttä parhaiten konvertoiville viesteille. Tällä hetkellä taktisten viestien samankaltaisuus ja persoonattomuus on kuitenkin silmiinpistävää.

Tässäkin asiassa markkinan kypsyessä seuraava askel on taatusti luovuuden lisääntyminen. Uskon, että tulemme näkemään jatkossa luovia konsepteja, jotka taipuvat myös kohdennettuun taktiseen kohtaamiseen. Miksei taktinenkin mainonta voisi ilahduttaa, oivalluttaa, osua ja upota?

Millä datalla sinun yleisösi saadaan kiinni? Ota yhteyttä ja tilaa ilmainen yleisökartoitus

Tilaa yleisökartoitus

Ota yhteyttä

 

Anna Salo

Anna Salo

anna.salo@avidlyagency.com

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Miltä kuulostaa työskentely maailman toiselta puolelta käsin koto-Suomeen? Minul...
Image showing Simo Partanen 2 min read by Simo Partanen
katsaus analytiikkaan ja konversiopisteisiin kertoo kävijöiden käyttäytymisestä ...
Image showing Markus Rantanen 2 min read by Markus Rantanen
Milloin viimeksi ilahduit brändin lähettämästä sosiaalisen median viestistä? Mil...
Image showing Antti Leino 15 min read by Antti Leino