Siirry sisältöön

“Antibiootitonta kanaa, kiitos” - Miten vastuullinen brändi esitellään kuluttajalle?

6.3.2018

blogi vastuullinen brändi

Alammeko olla lähellä sitä hetkeä, kun kuluttaja kysyy ravintolassa laktoosittomuuden, gluteenittomuuden sijaan (tai lisäksi), millaista ravintoa tämä lautasella oleva kana on saanut tai onko sitä joskus lääkitty antibiootein?

Vielä muutama vuosi sitten brändin vastuullisuutta markkinoinnissaan painottivat lähinnä brändit, joiden positiointi ja olemassa olon perusta markkinalla perustui vahvasti vastuullisuuteen. Kuten Ben and Jerry’s -jäätelöt tai Whole Foods -kauppaketju.

Vastuullisuuteen liittyvä bisnes kasvaa tällä hetkellä globaalilla tasolla nopeiten. Siitä on tullut nice to have -asian sijaan must have -asia, joka brändillä tulee olla kunnossa. Vastuullisesti tuotettu ja kommunikoitu tarkoittaa laatua ja nostaa kuluttajien maksuhalukkuutta. Kuluttajat perustavat ostopäätöksensä yhä useammin brändin vastuullisuuteen.
Brändin vastuulliset valinnat tuotannossa vaikuttavat ostopäätökseen

Tuotantoeläinten elinolosuhteet, ruokinta ja lääkitseminen kiinnostavat, kasvipohjaisten tuotteiden voimakas kasvu vähittäiskaupassa jatkuu, luomutuotteet ovat jatkuvasti kasvattaneet osuuttaan, elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa halutaan suosia kestävämpiä ratkaisua.

Tuotannossa käytettyjen raaka-aineiden alkuperä ja jäljitettävyys kiinnostavat. Kaakaon tai palmuöljyn alkuperä herättävät kysymyksiä. Geenimuunneltujen ainesosien käyttö tuotantoketjussa on jo tavalliselle kuluttajallekin luonteva keskustelunaihe. Vastuullisuus raaka-aineen tuottajia kohtaan nousee jopa kilpailueduksi. Arvid Nordquistin AMIGAS Grown by Women kahvi on tästä erinomainen esimerkki.

Elintarvikeyritys osoittaa vastuullisuutta myös tarjotessaan ravitsemuksellisesti terveellisempiä ratkaisuja kuluttajalle. Sokeria ja suolaa vähennetään, uudet ruokavaliot kuten FODMAP ohjaavat tuotekehitystä. Tuotereseptejä ei enää halvenneta laadusta tinkien ja luonnolliset, puhtaat raaka-aineet ovat perusta laadukkaille elintarvikkeille.

Vastuullisesti toimiva ja toimintaansa kehittävä brändi on tulevaisuuden menestyjä. Vastuullisuus avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  Myös kansainvälisesti. Paljon puhutuilla, kasvavilla Aasian markkinoilla vastuullisesti tuotetut elintarvikkeet, puhtaasta suomalaisesta luonnosta on vastustamaton yhdistelmä. Mikä suunnaton mahdollisuus suomalaiselle ruoalle!

Rohkea markkinointi kannattaa

Usein kasvun esteeksi tulee vaatimattomuus markkinoinnissa. Suomalaisilla elintarvikebrändeillä on valtavasti potentiaalia asemoida itseään vastuullisiksi toimijoiksi. Monessa tapauksessa jopa asemoida koko brändi sen mukaisesti. Elintarvikemarkkinoijan tulisi kertoa rohkeasti, ylpeästi ja aktiivisesti vastuullisuudestaan - ei vain nettisivuillaan aiheelle tarkoitetussa osiossa vaan kaikessa brändin viestinnässä.

Entä sitten, jos kaikki ei ole vielä valmista? Maailma ei ole koskaan valmis. Kuluttaja on fiksu. Kyllä hän ymmärtää myös viestin, jossa kerrot aikovasi tehdä parannuksia tuotantoketjussa tai tuotteen ravintosisällössä halvempaan suuntaan. Kunhan kerrot tavoitteesi konkreettisesti, missä nyt olet, missä vuoden päästä ja etenet määrätietoisesti tavoitettasi kohden.

Jos haluat saada vinkkejä vastuullisuuden ja vastuullisuuslupausten hyödyntämisestä markkinointiviestinnässä, ole yhteydessä!

Ota meihin yhteyttä!

 

Teea Björklund

Teea Björklund

teea.bjorklund@avidlyagency.com

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Viime vuonna Accenture osti nimekkään luovan toimiston Droga 5:n. Yrityskaupan t...
Image showing Anna Salo 2 min read by Anna Salo
  On hetkiä maailmanhistoriassa, jotka muokkaavat toimialaa tai toimialoja voima...
Image showing Teea Björklund & Minna Utriainen 3 min read by Teea Björklund & Minna Utriainen
  Uuden aikakauden alku Viime aikojen pyörremyrskyä seuratessa olen useasti miet...
Image showing Jesse Maula 2 min read by Jesse Maula