Siirry sisältöön

Mikä ihmeen saavutettavuus?

5.2.2018

digi käden ulottuvilla

Mitä on saavutettavuus? Vaikka termi itsessään on positiivinen, koska siinä saadaan jotain, on sitä kenties helpompi lähestyä negaation kautta.

On helppoa kuvitella, miten huono suunnittelu rajaa jotkut käyttäjäkunnat ulkopuolelle: miten en ikänäköisenä näe liian pienellä präntättyä ja huonolla kontrastilla varustettua tekstiä enkä osu hiirellä liikkuvaan tai liian pieneen kohteeseen näytöllä. Miten en tiedä mitä tekstittämättömässä videossa sanotaan, kun en voi pistää ääniä päälle ruuhkabussissa - tai en pystyisi kuulemaan ääntä, vaikka sellainen videossa olisikin. Miten tulen huonovointiseksi ruudulla vilkkuvasta tai väpättävästä kuvasta, miten kuvien varaan suunniteltu informaatio ei lataudu hitaalla kännykkäyhteydellä ja jään vaille tarvitsemaani tietoa. Jos kaikki nämä esimerkit olisi suunniteltu niin, että kuka tahansa voisi niitä käyttää, ne olisivat saavutettavia.

Saavutettavuudella tarkoitetaan siis sitä, että verkkosivut ja muut digitaaliset sisällöt ovat kaikkien käytettävissä riippumatta henkilön fyysisistä tai henkisistä rajoitteista. Monet eri rajoitteet, kuten vaikkapa liikuntarajoitteet, näkövammat ja kuurous vaikuttavat siihen, kuinka helppoa, tai vaikeaa, on huristella tiedon valtateillä. Niin tekevät myös vaikkapa oppimisvaikeudet, kuten esim. lukihäiriö. Hyvä saavutettavuus on osallisuuden ja osallistumisen mahdollistamista ihan kaikille.

Vammautuneet ovat maailman suurin vähemmistö

Eri tavoin vammautuneet ihmiset muodostavat suuren joukon väestöstä - vammautuneet ovat maailman suurin vähemmistö - joka monesti sivuutetaan, kun suunnitellaan digitaalisia palveluita. Monet yritykset sulkevat tietämättään verkkosivuiltaan ulos erilaisista vammoista kärsivät henkilöt. Onkin aika tehdä myös markkinoinnista saavutettavaa! Millään taholla ei ole varaa tehdä ratkaisuja, jotka jättävät tietyt ihmisryhmät ulos, sillä se on paitsi hyvin lyhytnäköistä liiketoimintaa, myös eettisesti arveluttavaa - ja julkisen sektorin verkkopalveluissa pian vastoin EU-direktiiviä. Itse asiassa verkkopalveluiden saavutettavuus tuo mukanaan monia etuja, joista vähäisin ei ole se, että se kulkee käsi kädessä paremman käyttäjäkokemuksen kanssa - ja parantaa huomattavasti verkkosivuston hakukonelöydettävyyttä.

Monesti ajatellaan, että on liian vaivalloista tai kallista tehdä saavutettavia verkkosivuja, mutta muutamia hyviä käytäntöjä noudattamalla myös digitaalisesta markkinoinnista voidaan tehdä entistä kattavampaa, houkuttelevampaa ja kaikille käyttäjille saavutettavaa.  Saavutettavuus verkkosivuilla tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sivusto on helppokäyttöinen, sitä voi käyttää vaikkapa ruudunlukijan tai muiden apuvälineiden avulla ja se on sekä rakenteeltaan että ulkoasultaan selkeä. Värejä mietittäessä muistetaan mm. riittävä kontrasti. Sisältö on tärkeää: unohdetaan kapulakieli ja jargon, otsikoidaan sisältö ja noudatetaan hyvän verkkosisällön kirjoittamisen periaatteita. Kuville tehdään vaihtoehtoinen teksti kuvaamaan sisältöä.

Saavutettavuudessa on kyse uusista ajattelutavoista ja asennemuutoksesta, ja se on jokaisen verkkosivuprojektiin osallistuvan asia. Kyllä, suunnittelijoiden pitää tietää tiettyjä asioita, mutta niin pitää tehdä silloinkin, kun suunnitellaan palveluita jollekin tiukasti rajatulle kohderyhmälle. Myös ostaja saa vaatia toimittajalta saavutettavaa lopputulosta. Saavutettavuuden huomioimista varten on olemassa paljon ilmaisia työkaluja ja oppaita, jos ne vain haluaa ottaa käyttöön. Hyvän tarkistuslistan verkkosivujen saavutettavuudesta tarjoaa esimerkiksi Näkövammaisten liitto. Hyvä saavutettavuus avaa ovet kaikille.

 

Haluatko kuulla enemmän saavutettavuudesta? 

 OTA YHTEYTTÄ

 

Marjut Pietarlehto

Marjut Pietarlehto

marjut.pietarlehto@avidlyagency.com

Senior Project Manager

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Joko olet tutustunut saavutettavuusdirektiiviin ja sen vaatimuksiin? Viimeistään...
Image showing Marjut Pietarlehto 2 min read by Marjut Pietarlehto