Siirry sisältöön

Kriisinhallinta perustuu toimiviin arvoihin

12.3.2019

Mainekriisi nousee usein kuin ukkosmyrsky – vaikka sitä on saatettu odottaakin, yllättää somemylläkän voima kohteensa. Vahva arvomaailma suojaa myrskyssä.

Kiinnostava, tunteisiin vetoava blogi tai sosiaalisen median sivallus saa nopeasti tykkääjiä. Ja vielä enemmän silloin, kun tekstissä olevat väitteet on esitetty pienen ihmisen ja mahtiorganisaation ristiriitana. Vaikka esitetyissä väitteissä ei olisi mitään perää ja niistä aiheutuisi selviä taloudellisia menetyksiä ja mainehaittaa, on hyökkäyksen kohde on yleensä voimaton. Yksityiskohtia ei voi kommentoida joko yksityisyydensuojan tai liikesalaisuuksien takia.  Vasta-argumentteja ei voi esittää, koska ne vain lisäisivät mielikuvaa uhrin kokemasta väärästä kohtelusta.

Painajainen. Teit niin tai näin – aina väärinpäin…

Miten yrityksen arvot sitten liittyvät kriisinhallintaan ja kriisistä viestimiseen? Itse asiassa hyvinkin perustavanlaatuisesti. Jos organisaation tai yrityksen arvot ovat kohdallaan, toteutuvat käytännössä ja ovat yleisesti tiedossa on myrskyn silmästä helpompi selviytyä.

Mylläkän yleensä aiheuttaa väite siitä, että yritys on polkenut yksilön oikeuksia ja toiminut vastoin omia arvojaan. Tällöin ratkaisu piilee näissä arvoissa, mikäli ne eivät ole sanahelinää, vaan toteutuvat arjessa.

Katolinen kirkko on saarnannut kahdentuhannen vuoden ajan laupeutta, rakkautta ja pienen sekä keskisuuren ihmisen puolustamista. Kun kirkko vetoaa yleviin arvoihinsa keskellä jatkuvasti vellovia pedofiilikohuja, ei se laannuta kriisejä. Varsinkin, kun uusia paljastuksia tulee jatkuvasti.

Kun Punaisen Ristin työntekijöitä syytetään väärinkäytöksestä, esimerkiksi kavalluksesta, on meidän varsin helppo uskoa, että kyseessä on valitettava yksittäistapaus, joka on vastoin järjestön arvoja.

Vahvat, arjessa toimivat ja testatut arvot auttavat pääsemään kriisin yli. Ja tekemään myös katseen kestävää kriisiviestintää. Jos organisaatio haluaa vahvistaa kriisinkestävyyttään on sen katsottava tarkasti peiliin: vastaavatko arvonne todellisuutta?  Ja jos kukaan ei tiedä organisaationne arvoista – onko niitä?

Talo seisoo tukevammin pahassakin myrskyssä, jos se on rakennettu tukevalle perustukselle.

Lataa tästä oppaamme hallittuun kriisiviestintään.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Kriisiviestintä somessa - mahdoton tehtäväkö?

Petteri Väänänen

Petteri Väänänen

petteri.vaananen@avidlyagency.com

+358 400 663 139 Avidlyn vanhempi neuvonantaja, jonka työtä leimaavat vahvasti lobbaus, kriisiviestintä ja kommunikaatiovalmennukset.

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Teimme pari vuotta sitten selvityksen Suomen pienten ja keskisuurten elintarvike...
Image showing Petteri Väänänen 2 min read by Petteri Väänänen
 
Image showing Vappu Aura 2 min read by Vappu Aura
Somemyrskynä nettimediaan levinnyt tornado ei ollut ehtinyt vielä edes lehtipain...
Image showing Petteri Väänänen 2 min read by Petteri Väänänen