Siirry sisältöön

Hakukoneoptimointi blogikirjoituksissa - 6 tapaa varmistaa näkyvyys

6.2.2019

Löydettävyys on modernin digimarkkinoijan jatkuva ykköstehtävä. Algoritmit muuttuvat. Sivustot elävät. Tekijät vaihtuvat. Sisältö vanhenee. Löydettävyyden laatu muuttuu ja vaatii jatkuvaa työtä.

Yritysblogi on yksi käytetyimmistä  taktiikoista huolehtia hakukoneen vastaussivun näkyvyydestä.  Blogin luonne sopii hyvin hakukoneoptimointia miettivälle markkinoijalle. Sisältö päivittyy luonnollisesti ja säännöllisesti. Sisältö on rikasta ja monipuolista. Linkkiä asiantuntijablogiin on vaivatonta levittää sosiaalisissa verkostoissa.

Blogin hakukoneoptimointi

Blogitekstin sisällöllä on kuitenkin suurin merkitys, kun mietitään näkyvyyden maksimointia. Blogin hakukoneoptimointi keskittyy pitkälti valittujen avainsanojen sijoitteluun blogiin ja verkkosivulle niin, että hakukone huomaa ne mahdollisimman tehokkaasti.  

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksi blogikirjoitus käsittelee yhtä aihetta. Lähtökohta on, että sinulla on valittuna se avainsana tai laajennettu sanasto (eli hakulauseke), jota bloggauksen kautta haluat nostaa esille hakuvastauksissa. Tämän jälkeen tekstiä voi lähteä optimoimaan seuraavissa kohteissa:

  1. Sivun otsikko
  2. Sivun metakuvausteksti
  3. Tekstin otsikko ja alaotsikot
  4. Tekstisissältö
  5. Linkit muualle
  6. Kuvien ja medioiden alt-tekstit

1. Sivun otsikko on tärkein

Optimointia ajatellen muutama perusasia ei ole muuttunut Googlen hakualgoritmissa. Ylempänä sivun koodissa olevat asiat ovat tärkeämpiä kuin alempana. Niinpä sijoita avainsana sivun otsikkoon eli TITLE-tagin sisään. Pituudeltaan TITLE-tagi on 55-65 merkkiä.

2. Muista metatekstit

Käytä avainsanaa myös blogisivun meta-kuvaustekstissä, jonka pituus on nykyään 220-320 merkkiä. Kuvaa siinä sivun sisältöä hyvällä ja luonnollisella kielellä.

3. Otsikointi ja alaotsikot

Käytä samaa avainsanaa ja sanastoa blogisivun ensimmäisessä H1-otsikossa ja alaotsikoissa. Hyvä julkaisujärjestelmä ja hyvin tehty sivusto auttaa sinua tuottamaan nämä sisällöt oikeaan paikkaan. Hyvä julkaisujärjestelmä myös tuottaa sivun URL-osoitteen sellaiseen muotoon, että avainsana näkyy myös linkissä.

4.  Hakukoneoptimointi leipätekstissä

Itsestään selvää on käyttää avainsanaa ja laajennettua sanastoa itse blogikirjoituksen sisältötekstissä. Käytä avainsanaa luovasti ja varioiden pitkin tekstiä. Liika toisto ei ole hyväksi, sillä hakukoneet tulkitsevat jankkaamisen huijausyritykseksi. Toiston sijaan kannattaa keskittyä synonyymeihin ja rikkaaseen tekstiin.  Muista, että kirjoitat aina lukijoille, et hakurobotille. Kirjoita kunnon lauseita ja selkeää suomea. Mitä laadukkaampaa ja asiapitoisempaa sisältöä tuottaa, sitä arvokkaammaksi niin hakukoneet kuin lukijatkin sisällön kokevat.

5. Sisäiset ja ulkoiset linkitykset

Sisällytä tekstiisi linkkejä, joissa käytät linkkinä avainsanaasi, esimerkiksi “Katso miten saavuettavuus vaikuttaa blogin hakukoneoptimoinnissa” Sisäisillä linkeillä tarkoitetaan saman url-osoitteen sisällä tapahtuvia linkkauksia. Esimerkiksi yritys voi blogikirjoituksestaan linkata aiheeseen liittyviin palveluihin, tuotteisiin tai muihin blogikirjoituksiin. Ulkoiset linkit ohjaavat pois sivustolta sellaisiin lähteisiin, jotka ovat kirjoituksen kannalta oleellisia.

6. Hyödynnä kuvat ja mediat hakukoneoptimoinnissa

Rikasta sivun sisältöä kuvilla ja upotetulla materiaalilla. Käytä kuvissa luonnollisesti avainsanaa, ja varmista, että upotetussa Youtube-videossa tai Slideshare-dokumentissa on alunperin käytetty avainsanaasi.


Hyvää näkyvyyttä!

Jos haluat uppoutua vielä hieman syvemmälle hakukoneoptimoinnin saloihin, lataa tästä oppaamme hakukoneptimointiin.

Lataa opas

p.s. Jos et ole varma sivustosi hakulöydettävyydestä, ota yhteyttä! Teemme mielellämme nopean analyysin!

Antti Leino

Antti Leino

antti.leino@avidlyagency.com

Markkinointiarkkitehti

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Alkuvuonna on julkaistu jälleen paljon dataa digimarkkinointiin liittyen. Tässä ...
Image showing Anna Salo 2 min read by Anna Salo
Hakukonemainonta eli SEM (Seach Engine Marketing) soveltuu eri tavoitteisiin ain...
Image showing Anna Salo 2 min read by Anna Salo
Miltä kuulostaa työskentely maailman toiselta puolelta käsin koto-Suomeen? Minul...
Image showing Simo Partanen 2 min read by Simo Partanen