Siirry sisältöön

Digi mullisti työnantajakuvan ja rekrytoinnin

8.9.2017

Digi mullisti työnantajakuvan

Kyllä, julistan että näin on jo tapahtunut, joten kyytiin on hyvä hypätä pian. Kuten ostaminen, myös työnantajakuva ja rekrytointi on muuttunut merkittävästi. Vallan kahvassa ei nimittäin ole enää työnantaja, vaan työpaikkaa shoppaileva työnhakija.

Kuten muussakin shoppailussa, työnhakija etsii digitaalisissa kanavissa tietoa, vertailee ja saa myös valituksensa kokemuksestaan satojen ihmisten kuuluville niin halutessaan. Kaikki verkkopalvelun uraosiosta hakuprosessin viimeiseen sähköpostiin on nyt luupin alla, palvelua parhaille osaajille.

Uudehkon tutkimuksen mukaan 91% suomalaistyönantajista pitää työnantajakuvaa tärkeänä. Hienoa! Siihen ei tästä huolimatta investoida. 35% ei käytä työnantajakuvan kehittämiseen lainkaan rahaa ja 47% käyttää siihen vuosittain alle kymppitonnin.

Aivan kuten inbound-markkinoinnissa, myös työnantajakuvan luomisessa sisältö on ykkönen. Verkkopalvelun, median ja somekanavien tulee antaa hakijoille ja potentiaalisille hakijoille (HR:n asiakkaille) nopeasti hyvä ja mahdollisimman aito kuva yrityksestä ja erityisesti sen ihmisistä. Avoimista työpaikoista ei riitä enää vanhan pohjan päälle copypastattu lakoninen ilmoitusteksti, jossa listataan enemmän vaatimuksia työnhakijalle kuin tarjontaa tälle tiedostavalle asiakkaalle. On tarjottava mahdollisimman paljon tietoa eri muodoissa. Ei, suotta en kehoittaisi rehkimään; onnistunut rekrytointi on molempien osapuolten etu.

Moni yritys kokee työnantajakuvan luomisen tärkeäksi, mutta liian omaehtoisesti. Rakennetaan hetkittäin, vain sen verran että saadaan seuraavaan niche-positioon hyviä hakijoita. Muutos saa meidät usein puolustuskannalle ja asenteet on vaikea resetoida digiaikaan.

Kuten kuitenkin tiedämme vaikkapa Vincitin esimerkistä, tämä pehmeä arvo eli imago erityisen hyvänä ja haluttuna työnantajana voidaan mitata myös kovissa arvoissa kuten osakkeen arvostuksessa. Työnantajakuva on osa brändiarvoa; aineetonta pääomaa, joka on hinnoiteltavissa. Houkuttelevalla työnantajalla ei voi olla tyytymätön henkilöstö, joten pelkkä ulkokuori ei riitä. Muutoksen on tultava sisältäpäin.

Muutos on tuonut mukanaan monia hyviä asioita. Digitaalisuus esimerkiksi tarjoaa työnantajakuvan ylläpitämiseen ja rekrymarkkinointiin lukuisia ketteriä keinoja, jotka myös maksavat koko kirjossaan huomattavasti vähemmän kuin takavuosien lehtimainonta tai konsulttipalkkiot. Elämme nyt avoimessa maailmassa, jossa tiedon saatavuus on parempi kuin koskaan.

Muutos vaatii HR-osastoilta, viestinnältä ja markkinoinnilta enemmän kuin mihin on totuttu, mutta tiedon tuottamisen kutsuhuutoon on vastattava. Lopputulos - tyytyväinen henkilöstö ja onnistuneet rekrytoinnit - on kaiken vaivan arvoinen.

Jos et tiedä mistä aloittaa, me autamme.

Learn

 

Vappu Aura

Vappu Aura

vappu.aura@avidlyagency.com

Johtaja, viestintä ja PR puh. 050 560 4450

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

Pohdin tässä blogissa, mitä merkitsee, jos ei ole tunneälyä. Ja kuinka auki sekä...
Image showing Sanna Rautio 4 min read by Sanna Rautio
Vanhana radiotoimittajana (juttuja jo vuodesta 1973…) olen innosta puhkuen seura...
Image showing Petteri Väänänen 1 min read by Petteri Väänänen
Tammikuun alussa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ilmoitti yhtiön tekevän me...
Image showing Antti Leino 4 min read by Antti Leino