Siirry sisältöön

Tulevaisuuden menestyjät ovat vastuullisia: asiaa aktiivisista yrityksistä ja kuluttajista sekä materiaaleista

10.1.2019

Mistä asioista vastuullisuuden ympärillä keskustellaan tällä hetkellä? Olemme koonneet teille katsauksen seitsemästä vahvasti pinnalla olevasta vastuullisuuden teemasta:

  1. Läpinäkyvyyden vaatimus
  2. Yhteistyön voima
  3. Yritysten aktiivinen rooli
  4. Materiaalit ja muotoilu
  5. Aktiiviset kuluttajat
  6. Data
  7. Naiset ja vähemmistöt

Tässä, blogisarjan toisessa osassa, tarkastelemme mitä tarkoittaa yrityksen aktiivinen rooli, miksi ja miten huomioida aktiivisia kuluttajia sekä millaista keskustelua käydään materiaalien ja muotoilun tiimoilta. Blogisarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä. Mikäli kuitenkin haluat lukea koko vastuullisuuskatsauksen kerralla, voit ladata materiaalin sivuiltamme.

Yritysten aktiivinen rooli

Nykypäivänä yrityksiin kohdistuu yhä enemmän vaatimus osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Yritysten tulee olla asioista jotakin mieltä. Aktiivinen rooli vaatii ketteryyttä ja valmistautumista. Reagoimatta jättäminen ei ole enää vaihtoehto. Toisaalta tarvitaan harkintaa, jotta pystyy pitämään sanansa – ”walk the talk”. Mikäli joku henkilö yrityksen sisällä pystyy antamaan kasvot yrityksen arvopohjalle ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, tulee yritys lähemmäs kuluttajia.

Lisäksi: koska valtioiden tuntuu olevan vaikeaa saada merkittäviä muutoksia aikaan tai niiden eteneminen on hyvin hidasta, ongelmien ratkaisijan viittaa on laskettu yhä useammin suoraan yritysten harteille. Yrityksiä on alettu nähdä yhä useammin aktiivisina ongelmien ratkaisijoina. Yritysten toivotaan toimivan aktiivisesti niin yhteiskunnan, kaupunkien kuin yksilöidenkin tukemisessa.

Case: Toimitusjohtajat osallistuvat

Taiwanissa HSBC:n toimitusjohtaja talutti työntekijänsä alttarille, kun tämän oma isä oli siitä kieltäytynyt - syynä että morsian meni naimisiin toisen naisen kanssa. Presidentti Trumpin päätöksiä ovat avoimesti kritisoineet useiden suurten yritysten, kuten Netflixin, Airbnb:n ja Twitterin, ylimmät johtajat.

Case: Finlayson

Finlayson on tehnyt vastuullisuuteen liittyvää työtä hyvin laajasti (1, 2, 3). Seurauksena on ollut aika ajoin voimakastakin kritiikkiä ja uhkailuja - siksi aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on vaatinut myös paljon pelon hallintaa, Jukka Kurttila on kertonut.

Aktiiviset kuluttajat

Kuluttajat ovat heränneet vahvemmin arvioimaan yrityksiä ja brändejä. Arviointi saattaa kuitenkin usein olla haasteellista. Siksi yrityksiltä kaivataan aitoutta, agendoja ja selkeitä kannanottoja. Näin kuluttaja pystyy paremmin arvioimaan, edustaako yritys minulle tärkeitä arvoja ja tavoitteita. Ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita oman kuluttamisen vaikutuksista. Siksi yritystenkin kannattaakin auttaa ihmisiä hahmottamaan paremmin eri valintojen vaikutuksia. Omistamisen sijaan esimerkiksi myös lainaaminen ja jakaminen kiinnostaa.

Haasteena on kuluttajien jakautuminen aktiivisiin ja toisaalta vastuullisen kuluttamisen näkökulmasta hyvin passiivisiin kuluttajiin. Voikin pohtia, missä määrin yritysten vastuu on kannustaa ja käännyttää näitä passiivisia kuluttajia kohti vastuullisempaa kuluttamista?

Case: Ålandsbanken, Ålands Index

Ålandsbanken tarjoaa ensimmäisenä maailmassa maksukortin, jolla voi hahmottaa oman kuluttamisen ilmastovaikutusta. Luottokorttia käyttämällä pankin kehittämä indeksi laskee yksilöllistä ostoihin pohjautuvaa hiilijalanjälkeä. Kuluttaja saa kuukausittain laskun yhteydessä raportin oman kulutuksensa vaikutuksista. Laskun maksun yhteydessä on myös esitelty erilaisia tapoja kompensoida hiilijalanjälkeä.

Case: Taylor Stitch

Joukkorahoituksella arvioitava mallisto menee tuotantoon vain, jos tuotteeseen kohdistuu riittävä kiinnostus. Näin tuotteita ei valmisteta turhaan ja vältetään hävikkituotteiden määrä.

Materiaalit ja muotoilu

Muovi, erityisesti mikromuovi, on tällä hetkellä iso pahis, joka herättää paljon keskustelua. Keskustelua käydään niin muovin vähentämisen, kierrättämisen, muovittomuuden kuin korvaavien uusien innovaatioidenkin (esim. Sulapac) saralla.

Kiertotaloudesta keskustellaan jatkuvasti enemmän. Hallitus onkin asettanut tavoitteeksi rakentaa Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa. Vastuullisten yritysten on entistä enemmän pohdittava, mistä materiaalista tuotteita valmistetaan, voidaanko niitä korjata ja mitä tuotteelle tapahtuu sen elinkaaren päättymisen jälkeen.

Pakkauksien parissa tapahtuu paljon. Pakkausten muotoilua ja niihin liittyviä konventioita on lähdetty rohkeasti haastamaan. Pakkauksettomuus ja zero-waste -ajattelu kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Kierrätysmateriaalien käyttö alkaa olla arkipäivää. Uusia pakkauksia (ja tuotteita), joissa kierrätettyjä materiaaleja on hyödynnetty, putkahtelee myyntiin tasaiseen tahtiin. Verkkokaupassa pakkausmateriaalien valinnat ja kierrätys ovat merkittävä asia, johon tullaan varmasti kiinnittämään entistä enemmän huomiota.

Kierrätykseen liittyen voidaan kysyä: mikä on yritysten vastuu kuluttajien kannustamisessa kierrättämiseen? Voisiko yritys ottaa entistäkin suuremman roolin siinä, että kierrättämisestä tehdään mahdollisimman helppoa kuluttajille? Entä miten motivoidaan niitä, joita kierrättäminen ei kiinnosta lainkaan?

Case: Matadog Design - Viupax

Viupax on esimerkki vahvojen konventioiden haastamisesta. Uudelleen suunniteltu kenkälaatikko on sekä toiminnallisempi (parempi kantaa) että sisältää reilusti vähemmän (57%) pakkausmateriaalia. Laatikko vaatii myös vähemmän tilaa kuljetettaessa.

Case: Repack

Kotimainen Repack valmistaa verkkokauppojen käyttöön pakkauksia, jotka kuluttaja voi paketin saavuttua postittaa takaisin. Tällöin yksittäisen toimituksen yhteydessä jätettä ei synny lainkaan. Lisäksi Repack on suunnitellut esimerkiksi Iskulle suojan sohvan toimitukseen, joka vähentää syntyvän jätteen määrää merkittävästi ja nopeuttaa toimitusaikaa.

Kolmannessa osassa tarkastellaan miten yrityksiin kohdistuvat vastuullisuuskysymykset liittyvät dataan sekä naisiin ja vähemmistöihin. Jos haluat lukea niistä jo nyt, lataa koko vastuullisuuskatsaus.

Lataa nyt

Jenni Forsblom

Jenni Forsblom

jenni.forsblom@avidlyagency.com

Planner

Näytä kaikki kirjoitukset

Opi ja kasva – lue lisää aiheeseen liittyviä sisältöjä

  On hetkiä maailmanhistoriassa, jotka muokkaavat toimialaa tai toimialoja voima...
Image showing Teea Björklund & Minna Utriainen 3 min read by Teea Björklund & Minna Utriainen
  Uuden aikakauden alku Viime aikojen pyörremyrskyä seuratessa olen useasti miet...
Image showing Jesse Maula 2 min read by Jesse Maula
Olen äärimmäisen yksinkertainen ihminen. Ja laumasielu. Olen mielelläni samaa mi...
Image showing Sanna Rautio 6 min read by Sanna Rautio